Μέλι Σουσούρας ή Ερείκης Χαλκιδικής

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, παράγεται το μέλι της σουσούρας ή ερείκης ή ρείκι (Erica manipuliflora) . Η σουσούρα  είναι φρυγανώδης θάμνος, αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και δίνει μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας όχι μόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για τις ίδιες τις μέλισσες καθώς τις βοηθαει να ξεχειμωνιάσουν πιο εύκολα, αφού τις δυναμώνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μελί..
 Το μέλι της σουσούρας χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού γιατί είναι πλούσιο σε   πυρίτιο, βόριο και βάριο. Εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο πεπτικό σύστημα. Επίσης έχει την ιδιότητα να ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης
 Ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έχει ιδιαίτερα  δυνατή γεύση, χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα και χρώμα  που στην αρχή είναι πρασινωπό - λαδί  ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα γίνεται καφέ σκούρο η κοκκινωπό . Για τον λόγο αυτό αλλά κυρίως για τις ιδιότητές του, οι απαιτητικοί καταναλωτές, οι οποίοι το γνωρίζουν, το παίρνουν όπου και όταν το βρουν.

  Συλλέγεται από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο (περίοδος με πολύ  πλούσια ανθοφορία για το φυτό) υπάρχουν όμως και πολλές χρονιές που δεν παράγεται καθόλου.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυσική γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε 1-2 μήνες από την συγκομιδή του.

Tags: meli

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο